03-04-2018

27 maart 2018

Nieuwe woningen werden de afgelopen drie jaar fors duurder dan bestaande. ‘De strenge bouwnormen’, luidt de verklaring van de bouwsector.

Eenzelfde nieuwe woning kost vandaag bijna 12,8 procent meer dan drie jaar geleden. Een bestaande woning werd in die periode maar 6,5 procent duurder. Anders gesteld: de prijsstijging van nieuwe woningen ligt bijna dubbel zo hoog als van bestaande woningen. Dat blijkt uit cijfers van de overheidsdienst Statbel.

De voorbije vijf jaar lag de jaarlijkse stijging van nieuwe woningen haast onafgebroken boven die van bestaande woningen. In 2017 werden nieuwe woningen 4,3 procent duurder tegenover een jaar eerder. Bij bestaande was dat 3,5 procent. 

Om de cijfers vergelijkbaar te maken, wordt gecorrigeerd voor de kenmerken en locatie van de woningen. Wanneer er in een bepaald jaar meer grote woningen verkocht worden, stijgt de gemiddelde prijs van een verkochte woning in dat jaar. Maar dat betekent niet dat eenzelfde woning duurder geworden is. Hetzelfde fenomeen doet zich voor wanneer meer woningen in een gewilde buurt verkocht worden. Om die vertekeningen te vermijden houdt Statbel rekening met de kenmerken van een woning.

Strengere energienormen
Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw is niet verbaasd dat nieuwe woningen harder in prijs stijgen. "Er is steeds minder grond, waardoor de grondprijzen steeds meer de kostprijs van de woning bepalen. Tegelijk zijn er de strengere energienormen." Nieuwe woningen moeten steeds energiezuiniger worden, wat de bouwkosten opdrijft. Maar dat verhoogt ook de kwaliteit van de woning, wat Statbel uit de prijsvergelijking zou moeten filteren. Mogelijk gebeurt dat maar ten dele.

Slecht in de markt
Een andere verklaring voor de verschillen in prijsstijgingen is dat bestaande woningen minder goed in de markt liggen. "Dat geldt zeker voor grote bestaande woningen", zegt Dillen. "Ze vallen uit de gratie door de gezinsverdunning. Tegelijk kosten ze meer aan energie, onderhoud en renovatie."

Bron: De Standaard