08-10-2019

Einde Vlaamse woonbonus leidt tot rush op nieuwbouw

08 oktober 2019

De nakende afschaffing van de Vlaamse woonbonus veroorzaakt een rush op nieuwbouwwoningen, blijkt uit een rondvraag van De Tijd. Nieuwbouwdossiers kunnen vaak sneller administratief worden afgehandeld voor het einde van het jaar.

Tussen het afsluiten van een voorlopige verkoopovereenkomst (compromis) en het ondertekenen van de akte verlopen normaal maximaal vier maanden. Voor de aankoop van een nieuwbouwwoning kan dat sneller gaan. Zeker in het kader van grotere bouwprojecten zijn de documenten zoals een basisakte en een bodemattest vooraf al voorbereid. Dat maakt dat het afleveren van attesten veel vlotter kan verlopen.

De notaris van de verkopende partij van een project is ook altijd dezelfde. Hij moet voor elke verkoop van één wooneenheid niet meer alles opnieuw in detail gaan opzoeken. Als er dan al een onzekerheid is in zo'n dossier, betreft het het tijdig in orde krijgen van de hypothecaire lening.

Btw
Er is nog een tweede factor die de rush op nieuwbouwvastgoed in de hand werkt. Wie een nieuwbouwwoning koopt, kan niet genieten van de gedeeltelijke compensatie van de verlaging van de registratierechten van 7 procent naar 6 procent. Op nieuwbouw zijn geen registratierechten verschuldigd, maar moet er btw worden betaald. In de meeste gevallen is dat 21 procent.
Bestaand

Bestaand vastgoed
Niet alleen de vraag naar nieuwbouw neemt toe, ook de vraag naar bestaande woningen is groot, zegt Filip Dewaele van de vastgoedmakelaar Dewaele Vastgoed. "Op het ogenblik krijgen we vooral vragen over hoe het praktisch in elkaar zit. Onze ervaring uit 2015 (toen het systeem van de woonbonus minder interessant werd gemaakt) leert dat het zelfs voor een bestaande woning en een koper met een gezond kredietdossier perfect mogelijk is een compromis dat is getekend voor eind oktober nog rond te krijgen voor het einde van het jaar." In 2015 kwam de datum van de wijziging van de woonbonus wel niet zo snel en veel minder onverwacht.

Aankoopbelofte
Vastgoedmakelaars wijzen er ook op dat 'de woonbonusdeadline' valt op te lossen met een aankoop- en verkoopbelofte. De aankoop- en verkoopbelofte wordt opgesteld wanneer een compromis nog niet kan worden opgemaakt om cruciale info die de verkoper nog niet kan aanleveren over de woning, zoals de stedenbouwkundige informatie, het bodemattest...

"Met de aankoop- en verkoopbelofte kan je alvast naar de bank gaan om een krediet aan te vragen. De banken moeten natuurlijk wel kunnen en willen meewerken om alles nog tijdig rond te krijgen", stelt Cedric Vanhencxthoven, de zaakvoerder van Heylen Vastgoed.

Karel Van Eetvelt, de CEO van de bankenfederatie Febelfin, is in de vastgoedsector de kop van Jut. Zijn verklaring dat het geen zin meer heeft om snel nog iets te kopen, kan op weinig begrip rekenen. De Nationale Bank heeft de banken in ons land evenwel al verscheidene keren gewaarschuwd dat ze niet te soepel mogen zijn in het toekennen van woonkredieten.

Bron: De Tijd

Lees het volledige artikel.